ACTUEEL

Periodiek zijn hier relevante wetenschappelijke en nieuwsartikelen te vinden, naast berichten vanuit de organisatie.

wetenschap
The 2018 report of the Lancet Countdown on health and climate change: shaping the health of nations for centuries to come

Hoe meten we de invloed van klimaatverandering op gezondheid? The Lancet stelde in dit rapport een systeem voor.

Lees verder..
wetenschap
Climate Change Threatens the Achievement of Universal Health Coverage

Een wetenschappelijke kijk op de invloed van klimaat op gezondheid.

Lees verder..
wetenschap
Prioritizing Health in Climate Change

Een dokter moet dokteren.. toch? Volgens deze wetenschappers moet de zorg ook buiten de muren van het ziekenhuis kijken.

Lees verder..
wetenschap
Climate Change and Contraception

Kan betere toegang tot anticonceptie het klimaat redden?

Lees verder..
nieuws
Klimaatverandering confronteert Nederland met groot aantal gezondheidsrisico's

Klimaatverandering beïnvloedt onze gezondheid. Ook maatregelen gericht op het voorkomen van of aanpassen aan klimaatverandering zijn van invloed op hittestress, allergieën, ziekten, luchtkwaliteit en UV-straling. Nog niet eerder zijn de gevolgen van klimaatverandering voor onze gezondheid zo goed in kaart gebracht als met de Kennisagenda Klimaatverandering en Gezondheid. Ruim 100 experts hebben input gegeven aan deze Kennisagenda, die moet leiden tot een meerjarig onderzoeksprogramma.

Naar wur.nl
nieuws
Pharmaswap gaat medicijnverspilling circulair tegen het lijf

In Nederland wordt naar schatting jaarlijks zo’n 100 miljoen aan medicijnen verspild. Zonde, vinden apothekers Jelmer Faber en Piter Oosterhof. In samenwerking met FLOOW2 Healthcare richtten ze PharmaSwap op: een deelmarktplaats waar apothekers vraag en aanbod van medicijnen bij elkaar kunnen brengen. Het uiteindelijke doel is de spillage van medicijnen via een circulaire werkwijze te verminderen.

Naar zorgvisie.nl
nieuws
Brief van bijna duizend Belgische artsen voor klimaatactie

Bijna duizend artsen in België hebben een open brief ondertekend, waarin ze de overheid oproepen klimaatmaatregelen te treffen. De krant De Standaard publiceerde de brief donderdag.

Naar medischcontact.nl
nieuws
Meer doden door luchtvervuiling dan door roken

In Europa sterven jaarlijks zo'n 800.000 mensen vroegtijdig als gevolg van luchtvervuiling. Dat aantal is naar schatting hoger dan het aantal 'tabaksdoden'.

Naar rtlnieuws.nl
nieuws
Minder fijnstof, toch nog dodelijk

Uit een nieuw rekenmodel blijkt dat fijnstof in de lucht wel twee keer meer sterfte aan hart-en vaatziekten kan veroorzaken dan gedacht.

Naar nrc.nl
nieuws
Resultaten eerste 'Green Deal Zorg'

De eerste Green Deal Zorg startte in oktober 2015 en stond sterk in het teken van het stimuleren van bewustwording, en bestuurders van instellingen meekrijgen met het werken aan duurzaamheid. In samenwerking met de ruim 150 partners is met veel zorgbestuurders de dialoog aangegaan.

Naar milieuplatformzorg.nl
nieuws
Klimaatverandering brengt tropische infectieziekten naar Europa

Tropische infectieziekten komen mede door klimaatverandering ook in regio's met een milder klimaat, en dus in Europese landen, steeds vaker voor. Het gaat om ziekten als knokkelkoorts, chikungunya, zandmugziekte en hersenontsteking, die allemaal door muggen en teken verspreid worden. Daarvoor hebben wetenschappers vandaag gewaarschuwd op een Europees congres over infectieziekten (ECCMID) in Amsterdam. De ECCMID is het grootste congres ter wereld over infectieziekten. Er nemen 13.500 artsen en wetenschappers uit 127 landen aan deel.

Naar nos.nl

Contact

Voor vragen en opmerkingen kunt u ons ook bereiken via congres@ifmsa.nl

Privacy-informatie
Eén moment...